Helga Mennen - Podologie-Kinesitherapie

m6

Shinsplints/beenvliesontsteking
scheenbeenirritatie/tibiaal-stress-syndroom

Shin-splints, beenvliesontsteking of tibiaal-stress-syndroom is een veel voorkomende overbelastingsblessure aan de binnenzijde van het scheenbeen. Shin-splints is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende blessures die door overbelasting veroorzaakt worden. Meestal bevinden de klachten zich in het onderste tweederde aan de voorzijde van het onderbeen. Het is een typisch loopletsel, maar kan ook voorkomen bij mensen die niet sporten. De zeurende of stekende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen is aanvankelijk alleen na belasting aanwezig en verdwijnt na rust. Na verloop van tijd duurt het steeds langer en is er meer rust nodig vooraleer de pijn helemaal weg is. Uiteindelijk is de pijn constant aanwezig.

Het onderbeen bestaat uit 2 beenderen, het scheenbeen en het kuitbeen. Deze 2 beenderen worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. De beenderen worden omhuld door een dun vlies (periost) dat zeer gevoelig is. Aan het onderbeen ontspringen verschillende spieren. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de schokdemping en het stabiliseren van de voet. Bij een scheenbeenirritatie kunnen er irritatie en eventueel een ontsteking ontstaan op de plaats waar één van die onderbeenspieren aan het bot aanhecht.

Meestal wordt deze overbelasting veroorzaakt door een samenspel van één of meerdere factoren: overtraining in het begin van het seizoen, slecht schoeisel (tekort aan schokdemping), harde ondergrond, veel en langdurig bergaf lopen/wandelen, verkeerde looptechniek, platvoet, holvoet, beenlengteverschil en/of overgewicht.

<Terug naar klachten>

Helgamennenshinsplints

 

© 2018 Helga Mennen bvba - all right reserved

Design by Koen Vermeulen