Helga Mennen - Podologie-Kinesitherapie

m6

 

© 2018 Helga Mennen bvba - all right reserved

Design by Koen Vermeulen

Patellapeestendinitis

Patellapeestendinitis is een veel voorkomend sportletsel o.a. bij springsporten (volley, basket, …), vandaar ook de term Jumpers Knee.

Dijspier, knieschijf en kniepees vormen het strekapparaat van de knie. De kniepees loopt van haar oorsprong op de knieschijf naar het onderbeen waar ze aanhecht op de knobbel, net onder de knieschijf voelbaar (tuberositas). Een pees is weliswaar een levende structuur, maar heeft een beperkte bloedvoorziening en een beperkte aanwezigheid van levende cellen. Hierdoor is de mogelijkheid tot genezing kleiner. Door het normaal dagelijks gebruik, maar nog meer bij (sport)inspanning ontstaan microscheurtjes die normaal toch vlot genezen. Wanneer door overbelasting die scheurtjes te snel op elkaar volgen of te groot worden, kan het natuurlijk herstel niet volgen en ontstaat er een ontstekingsreactie.

De pijn die men voelt bij een patellapeestendinitis, is ter hoogte van de kniepees onder de knieschijf gelokaliseerd. Soms is ook de slijmbeurs tussen de pees en de huid aangedaan. In het begin voelt men alleen pijn in het begin van de inspanning, later kan deze ook nadien of tijdens de inspanning optreden en in het laatste stadium ook in rust. Voetafwijkingen of asafwijkingen van het been (X of O) kunnen de kans op een Jumpers Knee verhogen.

<Terug naar klachten>

HelgamennenPatellapeestendinitis