Helga Mennen - Podologie-Kinesitherapie

m6

 

© 2018 Helga Mennen bvba - all right reserved

Design by Koen Vermeulen

Lage rugpijn

Lage rugklachten kunnen zich lokaal voordoen of met een uitstralend klachtenpatroon naar het onderste lidmaat. Lage rugpijn en bekkenpijn kennen verschillende oorzaken. Twee relevante oorzaken voor de podoloog zijn een beenlengteverschil en houdingsafwijkingen.

Een beenlengteverschil is een mogelijke oorzaak voor een scoliose en zorgt voor een foutieve belasting van het bekken ter hoogte van de gewrichten tussen heiligbeen en bekkenhelften. Een beenlengteverschil wordt vaak opgemerkt door een podoloog. Soms is een bekkenscheefstand het gevolg van een anatomisch beenlengteverschil. Andersom kan een statiekafwijking in het onderste lidmaat ook zorgen voor een functioneel beenlengteverschil.

Houdingsafwijkingen zijn vaak het resultaat van eenzijdig werk of een slechte gewoontehouding, maar kunnen in de hand worden gewerkt door een afwijkende voetstand of gangpatroon. Wanneer de voet te veel naar binnen doorzakt of afrolt, kan dit de lordose in de onderrug versterken. Omgekeerd, wanneer de voet te veel naar buiten kantelt of afrolt, kan dit de lordose in de rug verminderen en tevens een tekort aan schokdemping veroorzaken.

Ook slecht schoeisel kan een rol spelen bij het ontstaan van rugklachten.

<Terug naar klachten>

HelgamennenLagerugpijn