Helga Mennen - Podologie-Kinesitherapie

m6

 

© 2018 Helga Mennen bvba - all right reserved

Design by Koen Vermeulen

Chondromalacie patellae

Chondromalacie, letterlijk verweking, is een algemene benaming voor de aantasting m.b.t. de verweking van kraakbeen achterop de knieschijf. Bij dit letsel treedt er een verschuiving op van het evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van het kraakbeen. Kraakbeen wordt immers niet door het lichaam geproduceerd. Door kleine inwerkende trauma’s of overbelastingen neemt de hoeveelheid kraakbeen af en kan dit tot een werkelijke aantasting van het kraakbeen leiden. Soms is echter ook een acuut trauma de oorzaak (slag, val, stoot).

Men klaagt van pijn ter hoogte van de knieschijf, meestal aan de achterzijde of rondom de knieschijf. Lang zitten met de knieën in 90° flexie is in vele gevallen pijnlijk (bij strekken van de knie verdwijnt de pijn meestal). Traplopen is eveneens pijnlijk. Vaak zien we de klacht optreden bij adolescenten.

Meestal wordt chondromalacie veroorzaakt door een vergrote Q-hoek. Deze hoek wordt bepaald door de rotatiestand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen. Een doorgezakt voetgewelf is één van de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze klacht.

<Terug naar klachten>

HelgamennenChondromalaciepatellae