Het biomechanisch onderzoek

Een podoloog zal pas overgaan tot behandeling na een uitgebreid onderzoek. Dit onderzoek neemt 30 tot 45 minuten in beslag. Na een vraaggesprek (anamnese) volgt een klinisch onderzoek bestaande uit inspectie, palpatie, biomechanisch onderzoek, computeranalyse en gang- (en loop)analyse. De resultaten van uw persoonlijke metingen worden aan elkaar gekoppeld en vormen het uitgangspunt voor het al dan niet opstarten van de therapie. Een podoloog beschikt over verscheidene behandelingsmogelijkheden.

Anamnese

Tijdens de anamnese of het vraaggesprek wordt er naast algemene persoonlijke gegevens veel aandacht besteed aan het ontstaan en optreden van uw klachtenpatroon. Eventuele voorgaande onderzoeken, behandeling en medische voorgeschiedenis worden eveneens in uw dossier opgenomen. Zonder een grondige en duidelijke anamnese is het niet mogelijk een goed onderzoek en behandelplan op te stellen.

Klinisch onderzoek

Tijdens het klinisch onderzoek wordt de patiënt als geheel benaderd om te kijken naar de algemene toestand waarin hij zich bevindt. De beweeglijkheid in de gewrichten van het onderste lidmaat, bekken en rug worden gecontroleerd, alsook de spierlengte van de voornaamste spiergroepen.

Inspectie

Tijdens de inspectie of het observeren wordt uw houding in stand in de 3 vlakken bekeken (voor-, achter- en zijaanzicht) en teruggekoppeld aan uw klachtenpatroon en de normale statiek.

Palpatie

Tijdens het palperen wordt de klachtenregio betast en gaat de podoloog op zoek naar abnormaliteiten en pijnlijke drukpunten.

Biomechanisch onderzoek

Het biomechanisch onderzoek is een erg belangrijk onderdeel in het onderzoek van de podoloog. Hier worden standen, posities en beweeglijkheid in de gewrichten van het onderste lidmaat opgemeten. Bijzonder veel aandacht gaat hierbij naar de verschillende voetgewrichten. Deze metingen worden op een objectieve manier genoteerd en zo wordt een mogelijke verklaring gegeven voor de aandoening of de klacht.

De gegevens uit dit onderzoek zijn bepalend voor het aanbrengen van de correctie in de zool.

Computeranalyse

Een computeranalyse geeft de hoeveelheid en de verdeling van de druk onder de voet weer. Daarnaast geeft het drukmeetsysteem informatie over de statische en dynamische activiteit van uw voet.

Gang- (en loop)analyse

Een ganganalyse dient om functionele en dynamische afwijkingen op te sporen. De patiënt stapt over een lichtvloer waarbij het functioneel gebruik van de voet en de hoger gelegen gewrichten zorgvuldig bestudeerd en geanalyseerd worden. Ook deze metingen worden in verband gebracht met de metingen van het biomechanisch onderzoek en de gegevens uit de anamnese. Op die manier kan er gezocht worden naar oorzaak en gevolg van de klacht of afwijking.

De gegevens van al deze onderzoeksonderdelen worden in het kort aan de patiënt uitgelegd. Daarna worden, in overleg met de patiënt, de verschillende behandelingsmogelijkheden besproken en kan in samenspraak met hem de meest efficiënte therapie worden opgestart.

Helgamennencomputeranalyse

Computeranalyse

m6

Helga Mennen - Podologie-Kinesitherapie

 

© 2018 Helga Mennen bvba - all right reserved

Design by Koen Vermeulen